Zástupcovia Armstronga i USADA sa stretli pred sudcom

11.08.2012 Celý región

Austin 11. augusta (TASR) – Americký sudca Sam Sparks vypočúval funkcionárov Americkej antidopingovej agentúry (USADA) v prípade sedemnásobného amerického víťaza Tour de France Lance Armstronga.

Počas 2,5-hodinového zasadnutia Sparks kritizoval USADA za vágnosť ich argumentov a bol zvedavý, prečo by sa mal Armstrong obhajovať pred civilným súdom v prípade obvinenia z dopingu. Sudca bol zvedavý aj na názor právnych zástupcov cyklistu na dôvod vstupu federálneho súdu do prípadu, v ktorom ide o dopingové prípady v športe. Sparksa zaujímal i postoj USADA, ktorá neposkytla svoj dôkazný materiál Medzinárodnej cyklistickej únii.

USADA obvinila Armstronga z užívania nepovolených látok počas triumfov na Tour v rokoch 1999 až 2005 a prípravy komplexného dopingového programu v jeho tímoch. Armstrong odpovedal podaním, v ktorom žiada federálny súd o zastavenie kauzy USADA. "Armstrong žiada súd o rozhodnutie v prípade, ktorý spadá pod medzinárodné športové právo," mieni zástupca USADA Bill Bock.

Otázny je fakt, ktorá športová agentúra by mala tento prípad rozsúdiť. Armstrong i Medzinárodná cyklistická únia (UCI) si myslia, že by to mala urobiť UCI sídliaca v Európe, pretože vzorky z dopingových testov zbierala UCI v rokoch 2009 a 2010. USADA tvrdí, že prípadom by sa mala zaoberať ona v zmysle pravidiel UCI i Svetovej antidopingovej agentúry (WADA).

Informovala agentúra AP.
 

Vyberte región